Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Οχι νέα ληστεία στα αποθεματικά των Δήμων. Διαγραφή του χρέους τώρα!



Η πραξικοπηματική επιβολή, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(!), υποχρεωτικής μεταφοράς στη Τράπεζα της Ελλάδος των αποθεματικών και των χρημάτων των  Ταμείων των Δήμων, όπως και όλων των οργανισμών της Γενικής Κυβέρνησης, είναι μια ενέργεια που ανοίγει ακόμη περισσότερο την όρεξη των δανειστών για μεγαλύτερες πιέσεις και εκβιασμούς.  

Με αυτό τον τρόπο στραγγαλίζονται οι όποιες πενιχρές δυνατότητες των Δήμων να κρατήσουν σε λειτουργία δομές πρόνοιας και αλληλεγγύη και να προχωρήσουν σε έργα για τις ανάγκες των κατοίκων των, στην ανεμπόδιστη λειτουργία παιδικών σταθμών.

Για το Δήμο της Αθήνας θα σημάνει το μπλοκάρισα της λειτουργίας υπηρεσιών, όπως το Δημοτικό Βρεφοκομείο που ήδη αδυνατεί να προχωρήσει έγκαιρα σε διαγωνισμούς για τρόφιμα, με αποτέλεσμα φέτος να μην έχει δοθεί ούτε μία μερίδα φαγητού για μαθητές σχολείων που έχουν ανάγκη.
Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που συζητάμε για ανάπτυξη δομών για τους άστεγους, τους πρόσφυγες, κάθε ευάλωτη ομάδα εξ αιτίας της φτώχειας και του αποκλεισμού, να αρπάζονται τα λεφτά των Δήμων.

Πρόκειται για μονομερή ενέργεια κάτω από τους εκβιασμούς των δανειστών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Ετούτη η κίνηση στρώνει το δρόμο για μεγαλύτερο συμβιβασμό με τις παρανοϊκές απαιτήσεις τους οδηγώντας σε διαρκή λιτότητα και άγριες περικοπές στις υπηρεσίες που έχει  ανάγκη ο κόσμος αλλά και σε μισθούς και συντάξεις. Το να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι μετατρέπεται σε άπιαστο όνειρο οδηγώντας έτσι σε κλεισίματα οργανισμών, σχολείων, νοσοκομείων.

Η κίνηση που χρειαζόμαστε επιτέλους είναι η διαγραφή του χρέους και η άμεση μονομερής παύσης πληρωμών των τόκων και των τοκοχρεολυσίων ώστε να μπορέσει ο κρατικός προϋπολογισμός να καταβάλει τα υπέρογκα ποσά σε πόρους που χρωστάει στους Δήμους για τα αναγκαία έργα υποδομών, την λειτουργία των υπηρεσιών για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τα μνημόνια, για να γυρίσουν στις δουλειές τους οι απολυμένοι.

Είναι ώρα για πλήρη σύγκρουση και έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Αυτή η ΕΕ που έχει μετατρέψει τα θαλάσσια σύνορα της και την Μεσόγειο σε νεκροταφεία μεταναστών στο όνομα της ρατσιστικής Ευρώπης-φρούριο είναι η ίδια που οδηγεί σε οικονομικές δολοφονίες εκατομμυρίων με τα μνημόνια για χάρη της αποπληρωμής των χρεών στη ΕΚΤ.  
Η εθνικοποίηση των Τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο θα δώσει τη δυνατότητα να πάψουν οι εκβιασμοί με τις μετακινήσεις κεφαλαίων και τις απαιτήσεις για αποπληρωμή τόκων για χάρη των δανειστών.
Είναι ώρα τα συνδικάτα και τα δημοτικά συμβούλια να εμποδίσουν την καταλήστευση των αποθεματικών τους για άλλη μια φορά με μαζικούς αγώνες.

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος