Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

4/5/14 - "Ποτέ δουλειά την Κυριακή"

"Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες, και στ' αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες" και "Ποτέ δουλειά την Κυριακή, μην σώσετε και γίνετε ανταγωνιστικοί", είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μάη στο κέντρο της Αθήνας.




Η κινητοποίηση ξεκίνησε από νωρίς με απεργιακές φρουρές σε όλα τα μαγαζιά του εμπορικού κέντρου στην Κοραή και στο βιβλιοπωλείο Ιανός.
Στην κινητοποίηση που οργανώθηκε από τον "Συντονισμό ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας", συμμετείχαν σωματεία βάσης όπως το Βιβλίου-Χάρτου και των Σερβιτόρων-Μαγείρων, οι απολυμένοι εργαζόμενοι του Metropolis, αγωνιστές από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΕΚ, το ΕΕΚ, διάφορες συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου όπως η Ροσινάντε αλλά και με πανό η δημοτική κίνηση "Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας".





 Δήλωση Πέτρου Κωνσταντίνου, υποψήφιου Δημάρχου Αθήνας για τα ανοιχτά μαγαζιά της Κυριακής.
«Η σημερινή διαδήλωση και απεργία είναι απάντηση στην προσπάθεια να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον το δικαίωμα που κατέκτησαν από τις μάχες της εργατική πρωτομαγιάς. 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο και δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτό.
Αν ο Καμίνης έχει αποφασίσει να στηρίζει τα αφεντικά και τους μεγαλεμπόρους, η θέση η δικιά μας είναι με τους εργαζόμενους που παλεύουν για τα αυτονόητα. Για να έχουν την Κυριακάτικη αργία. Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας. Κάτω τα χέρια από τα ωράρια και τις αργίες μας».