Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα στον άγιο Παντελεήμονα


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ-ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ
ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
24/10/2010

Τα γεγονότα της Παρασκευής στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα έφεραν με έντονο τρόπο στο προσκήνιο την «πραγματικότητα» που έχει επιβληθεί εδώ και καιρό στην περιοχή: με την ανοχή της δημαρχίας Κακλαμάνη και της κυβέρνησης, με την στήριξη από την αστυνομία και κρυφούς ή φανερούς μηχανισμούς του κράτους, ομάδες ακροδεξιών και οργανωμένου εγκλήματος λυμαίνονται την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Δεν είναι μόνο οι καθημερινές εδώ και πολλά χρόνια ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες, η «κατάληψη» της πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα και το κλείσιμο της παιδικής χαράς, είναι οι επιθέσεις και οι απειλές ενάντια σε όποιον κάτοικο της περιοχής, Έλληνα ή ξένο, ή όποιον αγωνιζόμενο πολίτη δεν αποδέχεται την ιδιότυπη «εξουσία» που θέλουν οι ομάδες αυτές να επιβάλλουν στην περιοχή.
Με την επίθεση στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ και νυν υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Αλέκο Αλαβάνο και όσους τον συνόδευαν στην περιοδεία, μπροστά στις απαθείς αστυνομικές δυνάμεις (που, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έκαναν ούτε μία σύλληψη!), αλλά και τους χτεσινούς προπηλακισμούς σε κλιμάκιο της «Ανοιχτής Πόλης», παρά την προηγούμενη καθολική πολιτική καταδίκη, έχουν ως στόχο να στείλουν ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Αριστερά και την κοινωνία: ότι υπάρχουν περιοχές-άβατα για τον αριστερό λόγο και τις αγωνιστικές πρακτικές, για το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα.
Καταγγέλλουμε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μαζί με τη δημαρχία Κακλαμάνη και τα ΜΜΕ καλλιεργούν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό παρουσιάζοντας τους μετανάστες ως «αποδιοπομπαίους τράγους» και ρίχνουν νερό στο μύλο των ακροδεξιών ομάδων και του ΛΑΟΣ.
Καταγγέλλουμε την αστυνομία που, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Αττικής, όχι μόνο δεν αντιπαρατίθεται με τις φασιστικές ομάδες και το οργανωμένο έγκλημα, αλλά τους παρέχει κάλυψη.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καθημερινή υποβάθμιση της ζωής στις γειτονιές της Αθήνας έχει συγκεκριμένες αιτίες: την πολιτική του Μνημονίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που καταδικάζει στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους, Έλληνες και μετανάστες. Απέναντι σε αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, μαζί με τον λαό και τη νεολαία.