Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση των συνδυασμών της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

Σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ παρουσιάστηκαν σήμερα τα ψηφοδέλτια της “Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική-Ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ” για την Περιφέρεια Αττικής και της “Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας” για τον Δήμο της Αθήνας.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, επισήμανε ότι το ψηφοδέλτιο της κίνησης, που θα ολοκληρωθεί στην ανοιχτή εκδήλωση τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη στο θέατρο Αθηνά, δεν απαρτίζεται από γκλαμουράτα ονόματα, αλλά από αγωνιστές που καθημερινά μπορεί κανείς να τους βρει να αγωνίζονται με τους απολυμένους των Ελληνικών Γραμμάτων, με τους εργαζόμενους στο ΔΟΛ, με τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στο Δήμο, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, στα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, στις κινήσεις για τους ελεύθερους χώρους στις γειτονιές, πλάι στους μετανάστες για την παροχή ασύλου και ενάντια στα ρατσιστικά πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας. Κατήγγειλε ότι οι περικοπές του νέου προϋπολογισμού θα διαλύσουν παραπέρα τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, του παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τις ην καθαριότητα, το πράσινο και για αυτό απαίτησε το πάγωμα της πληρωμής του ληστρικού χρέους.

Τόνισε ότι η προσπάθεια των αστικών επιτελείων όλης της Ευρώπης να «ποινικοποιήσουν» τις απεργίες, τις διαδηλώσεις και οποιαδήποτε αντίσταση του λαού, όπως εκφράστηκε μέσα από τη σημερινή κατάπτυστη απόφαση της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπηρετείται στην Αθήνα τόσο από τον νυν δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη και τα αστυνομικά πογκρόμ που παραγγέλνει για το δήμο της Αθήνας, όσο και από τον συνυποψήφιό του κο Γ. Καμίνη, που νωρίς έσπευσε να δηλώσει την «ανησυχία» του για την διατάραξη της… ησυχίας από τους διαδηλωτές!



Ο επικεφαλής της "Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική-Ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ" Άγγελος Χάγιος παρουσίασε τους αγωνιστές και ιστορικά στελέχη της Αριστεράς και του κινήματος που έχουν τεθεί ως αντιπεριφερειάρχες, επισημαίνοντας ότι είναι μόνο τυπική η τοποθέτηση περιφερειάρχη και αντιπεριφερειαρχών στο ψηφοδέλτιο μιας κίνησης που στοχεύει να ενώσει με αμεσοδημοκρατικό τρόπο αγωνιστές των εργατικών κινημάτων, των κινημάτων πόλης, του αντιρατσιστικού κινήματος και την ανάγκη όλου του λαού για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Μνημονίου, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Επισήμανε επίσης ότι το πολιτικό πλαίσιο της κίνησης, που θέτει ως πρώτους στόχους την διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ, την απαγόρευση απολύσεων και την αύξηση μισθών και συντάξεων, είναι το αναγκαίο πλαίσιο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη νικηφόρα έκβαση των αγώνων της περιόδου.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, τονίστηκε από τους ομιλητές ότι οι δύο αυτές κινήσεις δεν αποτελούν «ένα ακόμη ψηφοδέλτιο της Αριστεράς» στον Δήμο ή την Περιφέρεια, αλλά εκείνα τα ψηφοδέλτια που εκφράζουν το αναγκαίο και ικανό αντικαπιταλιστικό πλαίσιο εργατικής και λαϊκής διεξόδου από την κρίση. Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι οι κινήσεις αυτές έχουν ως αποκλειστικούς εχθρούς την κυβέρνηση του Μνημονίου ΔΝΤ-ΕΕ και όλους τους υποστηριχτές αυτής της πολιτικής, και το πολιτικό πλαίσιο που τις ορίζει, όπως και τις κινηματικές πρακτικές, τις προτείνουν να υιοθετηθούν από το σύνολο της Αριστεράς.